Restauratie bronzen Guanyin

Restauratie bronzen Guanyin beeld. Na een val is bij dit sculptuur het hoofd afgebroken. De breuk is hersteld, gevuld en geretoucheerd.

Dit kleine, bijzondere beeld van een particuliere eigenaar is een voorstelling van de godin Guanyin. Guanyin is de Chinese variant van de bodhisattva Avalokitesvara. Ook in Japan en in Korea is Guanyin overgenomen waar ze respectievelijk Kannon en Gwan-Eum wordt genoemd. Dit beeld is jaren geleden gekocht in Japan maar heeft esthetisch gezien ook veel Chinese kenmerken. Guanyin wordt vaak verbeeld met een kind in haar armen, zie bijvoorbeeld ook dit beeld in het Rijksmuseum Amsterdam. Hierdoor wordt ze ook vaak gezien als een verbeelding van Maria met kind en raakte afbeeldingen of beelden van haar ook onder Christenen geliefd.

Dit beeld is is gevallen waardoor het hoofd van het beeld was afgebroken en ook enkele losse scherven waren afgebroken. Het materiaal is door de eigenaar zo goed mogelijk verzameld en meegenomen. Als eerste is het hoofdje is teruggelijmd op het lijf. Hiervoor is een reversibele lijm gekozen, die goed oplosbaar is in ethanol. Na het lijmen van het hoofd en de meegebrachte scherfjes waren er nog enkele kieren te zien doordat na de val toch niet al het materiaal bewaard is gebleven. Daarom zijn deze kieren gevuld en geretoucheerd zodat deze niet meer zichtbaar zijn, zoals ook bij werk van Carrilho en bij het beeld van de engel is gebeurd. Daarnaast is het beeld schoongemaakt. Door de jaren heen heeft zich veel stof verzamdeld in de kieren. Dit is voorzichtig verwijderd met wattenstaafjes met gedemineraliseerd water. Na restauratie van dit bronzen beeld is de breuk niet meer zichtbaar en heeft het door het schoonmaken een heldere kleur.